Η διδασκαλία της έννοιας του κλάσματος σε παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες χρειάζεται να είναι μία συστηματική και δομημένη διαδικασία. Όμως, όταν έρχεται η στιγμή της εξάσκησης, τα παιδιά μπορούν να εξασκηθούν με πιο ευχάριστες δραστηριότητες.


Κρατήστε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών χρησιμοποιώντας έναν διαφορετικό τρόπο για να επεξεργαστούν την έννοια του κλάσματος, τα Dominos!

Τα Dominos είναι ένα κλασικό παιχνίδι που εύκολα μπορούμε να βρούμε στο σπίτι.

Εάν τα τοποθετήσετε κάθετα, η μορφή των Dominos (με τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο σύνολα) μπορεί να αναπαραστήσει ένα κλάσμα. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε τα κομμάτια dominos που εξυπηρετούν κάθε φορά τη διδασκαλία σας και να ζητήσετε από το παιδί να γράψει δίπλα από αυτό όσα περισσότερα ισοδύναμα κλάσματα μπορεί. Η δραστηριότητα μπορεί να λάβει τη μορφή παιχνιδιού, εάν προσθέσουμε στοιχεία συναγωνισμού. Για παράδειγμα, το παιχνίδι μπορεί να εφαρμοστεί σε ομάδα, όπου το κάθε παιδί έχει μπροστά του συγκεκριμένο αριθμό κομματιών dominos και πρέπει σε καθορισμένο χρονικό διάστημα να μετατρέψει όσα περισσότερα μπορεί σε ισοδύναμα. Νικητής είναι αυτός που με τη λήξη του χρόνου θα έχει μετατρέψει τα περισσότερα κλάσματα.

Τα Dominos μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για τη σύγκριση των κλασμάτων με τη μονάδα, τη σύγκριση μεταξύ τους (όταν ο παρονομαστής ή ο αριθμητής είναι κοινός) και τη μετατροπή των καταχρηστικών κλασμάτων σε μεικτούς αριθμούς.

Σημείωση: Εάν δεν έχετε το παιχνίδι Domino, μπορείτε εύκολα να τα φτιάξετε με χαρτόνι, ώστε να συμπεριλάβετε τα κλάσματα που επιθυμείτε ή να εκτυπώσετε το αρχείο με τα έτοιμα dominos που θα βρείτε εδώ.