Η ομάδα της rocket-lexia

Η Ομάδα μας αποτελείται από επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες, με εξειδίκευση στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Δυσλεξία.

​Σκοπός μας είναι να παρέχουμε έγκυρη πληροφόρηση και αποτελεσματική υποστήριξη σε όσους την έχουν ανάγκη. Συνοδοιπόροι στην προσπάθειά μας είναι οι γονείς των παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες καθώς και πολλοί έμπειροι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, από το νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο.

  • η έγκυρη και επιστημονική πληροφόρηση για τις μαθησιακές δυσκολίες
  • η παροχή διδακτικής υποστήριξης σε μαθητές και φοιτητές με μαθησιακές δυσκολίες, όπου κι αν βρίσκονται
  • η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, τις οικογένειές τους, τους επαγγελματίες και τις δομές που εξυπηρετούν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες
  • η παροχή επιστημονικής επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς
  • η παραγωγή και παροχή κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και
  • η προαγωγή της θεσμικής και πραγματικής ισοτιμίας για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες με μαθησιακές δυσκολίες

Εμείς πιστεύουμε ότι όλα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να μάθουν, αρκεί να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Πιστεύουμε ακόμη ότι η μάθηση είναι μια διαδικασία ενθουσιασμού, χαράς και χειραφέτησης. Μια διαδικασία συνεχούς προσπάθειας, γεμάτη από μικρές αλλά σημαντικές νίκες.

Μαθησιακές Δυσκολίες και Δυσλεξία αναγνωρίζονται ως διαφορετικότητα και όχι ως παθολογία. Η προσέγγισή μας αξιοποιεί την συστημική προσέγγιση και έχει πρωταρχικά εκπαιδευτικό προσανατολισμό. Για μας η στήριξη κάθε παιδιού αφορά όχι μόνο τη βελτίωση των δεξιοτήτων του αλλά και την υποστήριξη από το περιβάλλον, οικογενειακό και εκπαιδευτικό. 

Διαφορετική μάθηση σημαίνει διαφορετική διδασκαλία. Σε αυτό το πλαίσιο αντίληψης, εστιάζουμε στην ενίσχυση των μαθησιακών δεξιοτήτων των παιδιών και στην παράλληλη μείωση των όποιων δυσκολιών, μέσα από τη χρήση ερευνητικά τεκμηριωμένων σύγχρονων μεθόδων. Κάθε παρέμβαση αποφασίζεται μετά από συστηματική και πλήρη αξιολόγηση κάθε παιδιού, και σχεδιάζεται από ομάδα επιστημόνων.

Στο rocket-lexia δίνουμε το όχημα και τη δύναμη στα παιδιά για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να βιώσουν την επιτυχία στη μάθηση.

Η προσέγγιση μας

Εγώ Μαθαίνω Διαφορετικά

Οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες δεν είναι αδυναμία μάθησης. Είναι μάθηση μέσα από διαφορετικούς δρόμους. Το κάθε παιδί μπορεί να πιστέψει: "Εγώ Μαθαίνω Διαφορετικά" και όχι έχω Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά ξεκινούν με ενθουσιασμό τη σχολική τους ζωή. Είναι όλα έτοιμα να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν, να κάνουν μαθηματικούς υπολογισμούς και να ανακαλύψουν νέες γνώσεις. Συνοδοιπόροι τους σε αυτήν την πορεία, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Ορισμένα παιδιά όμως συναντούν σημαντικές δυσκολίες σε κάθε βήμα μάθησης, απογοητεύονται, δέχονται συχνά άδικη κριτική για την αποτυχία τους, παρατούν κάθε προσπάθεια και αποτυγχάνουν.

Αυτή είναι η αρχή ενός φαύλου κύκλου που απειλεί τα παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, αλλά ευτυχώς μπορεί να αντιμετωπισθεί. Μέσα από την έγκαιρη ανίχνευση και την κατάλληλη διδακτική υποστήριξη, όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν και να διεκδικήσουν την πρόοδο και την επιτυχία.

Την επιστημονική εποπτεία του rocket-lexia έχει αναλάβει η κ. Σουζάνα Παντελιάδου, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής - Μαθησιακών Δυσκολιών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η Σουζάνα Παντελιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Μαθησιακών Δυσκολιών στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έκανε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Ελλάδα και ειδικεύθηκε στις Μαθησιακές Δυσκολίες στις ΗΠΑ, όπου και εργάσθηκε ως ερευνήτρια. Στην Ελλάδα, διδάσκει στο πανεπιστήμιο από το 1991 και έχει ολοκληρώσει μεγάλο αριθμό χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ανίχνευση, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και ειδικότερα της δυσλεξίας. Ακόμη, η έρευνα και το έργο της εστιάζουν στην υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα στην τάξη, στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της γενικής και ειδικής αγωγής, είναι συγγραφέας σε πολλά σχετικά βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.