Τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν με ευχέρεια, όταν διαβάζουν κείμενα κατάλληλου επιπέδου δυσκολίας. Στο κατάλληλο επίπεδο δυσκολίας τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν περίπου το 85%-95% των λέξεων του κειμένου σωστά. Για αυτό το λόγο, στα προτεινόμενα κείμενα αξιοποιούμε προσεκτικά ελεγχόμενο λεξιλόγιο, σύνταξη και νόημα. Επίσης, έχουμε δύο εκδοχές για κάθε συνδυασμό συμφώνων: μία απλή, για τα μικρότερα παιδιά και μία πιο σύνθετη για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μετά την γ’ τάξη του δημοτικού.
Στις Rocket-ιστορίες, χρησιμοποιούμε φωνολογικά απλές λέξεις της μορφής σύμφωνο-φωνήεν. Ο αριθμός συλλαβών των λέξεων είναι μικρός και αξιοποιούμε λέξεις που απαντώνται συχνά στην γραπτή ελληνική γλώσσα (π.χ. είναι, και, είπε), καθώς και λέξεις που εντάσσονται στο βασικό λεξιλόγιο του προφορικού τους λόγου.
Κάθε μία από τις rocket-ιστορίες, υποστηρίζει την ανάγνωση συγκεκριμένου συνδυασμού συμφώνων. Για αυτό το λόγο επιμένουμε στην επανάληψη λέξεων που περιέχουν τους συγκεκριμένους συνδυασμούς. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν πολλές φορές, ίδιες και διαφορετικές λέξεις με συγκεκριμένο συμφωνικό σύμπλεγμα. Αυτή ακριβώς η επανάληψη ενεργοποιεί τη μνήμη τους, ενισχύοντας την ταχύτερη αναγνώριση της λέξης κάθε επόμενη φορά που τη συναντoύν.
Τα παιδιά έχουν ανάγκη να διαβάζουν κείμενα με νόημα. Επιπλέον, το νόημα του κειμένου μπορεί να επιδράσει σημαντικά στην ταχύτητα με την οποία το παιδί αποκωδικοποιεί και κατανοεί το κείμενο. Έτσι, γράψαμε κάθε ιστορία ώστε να αποτελεί ένα αυτοτελές κείμενο με νόημα. Φροντίσαμε επίσης, η έκταση, το θέμα και η δομή των κειμένων να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και στο αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών.
Η σύνταξη σε κάθε κείμενο μπορεί να δυσχεράνει ή να διευκολύνει την αναγνωστική ευχέρεια. Γι’ αυτό, η δομή των προτάσεων στα κείμενα είναι απλή, της μορφής υποκείμενο-ρήμα-αντικείμενο, με συχνή χρήση του ευθύ λόγου, ενώ στην απλή εκδοχή των κειμένων απουσιάζουν οι δευτερεύουσες προτάσεις και τα επιρρήματα. Η απλή συντακτική δομή, καθοδηγεί τα παιδιά στην πρόβλεψη του επόμενου γλωσσικού όρου ανάγνωσης, και ενισχύει την ακρίβεια και την ταχύτητα ανάγνωσης.
Η εικονογράφηση διατηρεί το ενδιαφέρον των παιδιών και μπορεί να υποστηρίξει την αναγνωστική διαδικασία. Στις rocket-ιστορίες, η εικονογράφηση λειτουργεί ως «σκαλωσιά» για τους αρχάριους μαθητές και τους μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες, οι οποίοι συχνά ανατρέχουν σε αυτή είτε για να κατανοήσουν το κείμενο, είτε για να προβλέψουν το περιεχόμενό του. Φροντίζουμε όμως, οι εικόνες να μην κυριαρχούν στην έκδοση, ώστε να μην αποσπούν την προσοχή του παιδιού.
Η παρακολούθηση της προόδου από το ίδιο το παιδί και η καταγραφή της επίδοσής του σε γράφημα ενισχύει σημαντικά την αναγνωστική του επίδοση, καθώς και την αυτορρύθμιση της μάθησής του. Η στρατηγική αυτή εμπλέκει τα παιδιά ενεργητικά στην ανάγνωση και τους δίνει κίνητρο να επιτύχουν υψηλότερο στόχο κάθε φορά. Μετά από κάθε ανάγνωση, προτείνουμε τη χρήση του αντίστοιχου διαγράμματος, όπου το παιδί καταγράφει σε γράφημα σε πόσο χρόνο και πόσες λέξεις του κειμένου διάβασε σωστά.
Κάθε διδακτική πρακτική για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται συστηματική εφαρμογή. Μέσα από τις οδηγίες που συνοδεύουν τις ιστορίες, μπορείτε να υποστηρίξετε συστηματικά την αναγνωστική ευχέρεια του παιδιού ακολουθώντας συγκεκριμένα, απλά βήματα.